A friss tészták lélektana sosem foglalkoztatott nagyon, de az már igen hogy hogyan tudok készíteni a család számára friss házi tésztát, amit akár azonnal akár később kifőzve akár édes akár sós mázgákkal elfogyaszthatunk.
Azt már sikerült kiderítenem, hogy a tészta gyúrást elvégzi helyettem a KitchanAid robotgép, ami ugrásra készen várja a pulton, hogy segíthessen. A gyúráson kívül lehetőség van robotgéppel, késes aprítóval is összeállítani a tésztát, ezt még nem próbáltam. Lehet egyszer bevetem a régi kis robotgépemet, amit még a KitchenAid csoda érkezése előtt használtam, hogy ezt a módszert is kipróbáljam.
A hagyományos tészta receptje valahogy úgy szól, hogy
- 10dkg finomliszt
- 1 tojás
- pici víz
- csipet só
Ezt lehet egyrészt felszorozni nagyobb mennyiségekhez és lehet variálni, én pl a tésztanyújtó gép védelme érdekében nem tettem bele sót, csak a főzővízbe. Többen állítják, hogy ott bőven elég sózni, hiszen a tészta a mártásokkal együtt lesz élvezhető ott pedig lehet még sózni.
Ami a variációkat illeti sokan esküsznek a réteslisztre, egészen pontosan fele rétes- fele pedig finomliszt kerüljön a friss tésztába.
Mi a helyzet a durumtésztával?
Aki nem ehet tojást, azért még ehet tésztát hála a durumlisztnek és a belőle készülő durumtésztának. Ez a tészta nem csak, hogy tojásmentes, de nyersen tovább is eláll, hiszen nincs benne tojás, ami megromolhatna.
A durumtészta recepje így szól:
- 10dkg durumliszt
- 10g víz
- csipet só
Mindkét (hagyományos és durum is) tésztát miután összegyúrtad pihentetni kell kb fél órát (30 perc), ez segít abban, hogy a tészta könnyen kezelhető legyen. Történik ezmegaz a liszttel a pihenés során, nyúlnak a szálak stb, de ezt most ugorjuk át :)
Pihentetés után lehet nyújtani, vagdosni, csavarni, tekerni vagy bármit, hogy a tészta kívánt formát elérje.
Ha kész a forma lehet főzni vagy későbbre eltenni.
Melyiket hogyan?
Főzés: Sós, forró vízbe dobd be a friss tésztát és egy szűrő segítségével szedd ki a forróvízből, amikor a tészta feljött a víz felszínére.
Szárítás: Terítőre, tésztatartó állványra vagy lisztezett pultra tedd az elkészült nyers tésztát és hagyd kb 24 órát száradni. Az idő függ attól, hogy mennyire van meleg, párás idő, de nagyjából 24óra elteltével már dobozolhatod is a házi tésztát későbbi felhasználásra. Amikor felhasználod kb 6-7 perc főzési időre lesz szükséged.
Fagyasztás: Ha nem szeretnéd szárítani le is fagyaszthatod. Ehhez a friss tésztát tedd fagyasztó zacskóba és próbáld minél kevesebb levegővel a zacsiban lezárni, majd mehet is a mélyhűtőbe. Vigyázz, hogy akkora adagokban fagyaszd le, amekkorát egyszerre el is fogsz használni. Amikor felhasználod kb 3-4 perc főzési időre lesz szükséged.
Fagyasztottál már tésztát? Mi a tapasztalatod?