Tortát akartam készíteni ismét a KitchenAid robotgép segítségével, hiszen vele annyira könnyű és gyors. És azt kell mondanom, hogy valóban így van! Este volt, amikor nekiálltunk pici fiammal kettecskén a másnapi torta elkészítésének és mire ő ágyba került a torta is igen szépen alakult.
Sok receptet kutattam, végül a stahl.hu oldalon talált Máktorta receptet vettem alapul. Azért csak alapul, mert méretben és megjelenésben is picit mást készítettem. A munkába annyira belefeledkeztünk, hogy fotó végül a kész tortáról készült csak, a fázisfotók elmaradtak. Ne aggódj, ilyen torta készül még, akkor pótolom és hozzáfűzöm ehhez a bejegyzéshez!
A munka a mákdarálással kezdődött. Amíg szert teszünk egy KitchenAid robotgéppel működtethető Messerschmidt darálóra (ami nem csak mákot, de gabonafélét és fűszereket is darál, azaz liszt is készíthető vele), addig egy elektromos kávé- és mákdaráló segítségével álltunk neki mákot darálni. Itt hatalmas segítséget kaptam pici Fiam személyében, aki boldogan kanalazta és darálta a mákot a tortához. Maga a tészta hasonlít a piskóta tésztájához:
- A tojásfehérjéket kemény habbá vertem előbb 5-ös, majd 10-es fokozaton a habverő feltét segítségével (végig ezt az eszközt használtam). Mikor a hab már elkezdett kialakulni a fehérjékből hozzáadtam a csipet sót.
- A tojások sárgáját vajjal, cukorral és citromhéjjal alaposan elkevertem 4-es fokozaton (továbbra is a habverő volt a géphez illesztve)
- Összekevertem a mákot a szegfűszeggel és a tojásos masszához kevertem
- Végül fogtam a tojásos-mákos masszát és a tojásfehérjét és egy spatula segítségével alaposan elkevertem. Itt spatulát használtam, de a következő alkalommal marad a habverő 1-es fokozaton, így nem csak gyorsabb lesz a folyamat de a mosogatás is rövidül.
- A kész masszát két formába töltöttem fele-fele arányban, amiknek az alját kibéleltem sütőpapírral, majd az oldalukat kivajaztam és kiliszteztem. Mindenképp két formában süsd meg a lapokat, mert szebb és finomabb lesz az eredmény. Ha nincs két formád, akkor kétszer készítsd el a masszát úgy, hogy megfelezed a hozzávalókat.
- 38 perc alatt a 175C-os sütőben szépen megsültek, majd rácson kihűtöttem őket.
- A kihűlt lapok egyikét visszatettem a tortaformába (amit a sütés alatt elmostam) és megkentem az összemelegített szilvalekvár-rum elegyével. Az összemelegítést egy kis lábosban végeztem a tűzhelyen, amibe beletettem a lekvárt és a rumot hozzáöntöttem, majd folyamatos kavargatás mellett alaposan felmelegítettem.
- A megkent tortalapra ráfordítottam a második tortalapot és egy picit lenyomkodtam. Ezért is jó, hogy formában van.
- Az összeragasztott lapok a letakart formában mentek a hűtőbe egy éjszakára, majd reggel elkészítettem a csokoládébevonatot.
- A cukrot, kakaót és a vizet összeforraltam folyamatos kevergetés mellett, majd levettem a tűzről és hozzákevertem a vajat. Fontos, hogy vajat és ne margarint használj, mert a margarinnal nem fog szépen megdermedni a bevonat.
- A kész csokoládés bevonót ráöntöttem a tortaformából már eltávolított tortára és egyenletesen elkentem rajta. Az oldalát úgy tudod a legjobban, ha egy egyenes pengéjű késsel viszed fel a mázat, miközben a tortát forgatod a kés alatt. Gyors, szép és egyenletes lesz a bevonat.
- A bevont torta visszament a hűtőbe 20 percre, míg a csokoládémáz teljesen megdermedt, addig kikevertem a fehér cukormázat a porcukorral és annyi citromlével, hogy egy jó sűrű masszát kapjak, majd egy nylonzacskóba töltöttem.
- A cukormázas zacskó sarkát egy picit megvágtam és az immáron megdermedt csokibevonatra csurgattam.
- 15-20 perc száradás után a torta tálalható.
Hozzávalók (20-cm-es tortaformához)
Tortalapok
- 6 db tojás
- 6 dkg vaj
- 30 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 25 dkg darált mák
- 1 bő késhegynyi őrölt szegfűszeg
- 1 nagy csipet só
Töltelék
- 10 dkg minél sűrűbb szilvalekvár
- 1/4 dl rum
Csokoládés bevonat
- 5 evőkanál cukor
- 3 evőkanál holland kakaó
- 2 evőkanál víz
- 6 dkg vaj
Fehér cukormáz
- 2 púpozott evőkanál porcukor
- fél citrom leve szűrőn átszűrve
Finom és különleges sütemény, próbáld ki! Sőt! Ha elkészítetted fotózd le és tedd fel a Facebook oldalamra a képet, mutasd meg!
Jó sütögetést!