Február 5.-e a nemzetközi Nutella nap és mint hűséges Nutella fogyasztónak, úgy éreztem feladatom e nap méltó ünneplése. Kedvenc robotgépem, a KitchenAid segítségét most nem tudtam igénybe venni, mivel a főzőlapra és a sütőre volt szükség csak
A desszert a créme brulée Nutellásított változata, amihez tejszínre, vaníliára, cukorra és tojásra van szükség. A Nutellás változathoz természetesen Nutella is került bele.
Kezdésnek a tejszínt felforraltam a kikapart vanília belsejével és a kikapart vanília rudakkal. Ez is ugyanúgy ki tud futni, mint a tej, úgyhogy csak óvatosan!
Közben a tojások sárgáját alaposan kikevertem a cukorral. Szép habos lett, bár a lényeg inkább, hogy alaposan össze legyen keverve a két hozzávaló.
A forró tejszínt egy szűrőn át óvatosan a tojásos-cukros masszához kevertem ügyelve, hogy a tojás ne csapódjon ki. Ezt úgy értem el, hogy merőkanalanként adtam a tejszínt a sárgájához folyamatos keverés mellett. Ha meglátsz apró sárga göböket a masszában, ott már gond van, az a sárgája, ami kicsapódott és igen, ennek nem kellett volna. Ettől még ehető lesz a végeredmény, bár kétségtelen kicsapatott sárgája nélkül nem csak esztétikusabb, de finomabb is.
Egy mély tepsi aljába betettem egy konyharuhát és erre készítettem rá a hőálló üvegedényeket. Ez lehet szuflé forma vagy hőálló üveg tálka. Az edények felébe beletöltöttem a vaníliás krémet, úgy, hogy kb 2/3-ig legyenek töltve, a maradékhoz pedig hozzáadtam két evőkanál Nutellát és alaposan elkevertem. Ez a krém a többi tálkába került, szintén 2/3-ig töltve.
A sütőt mindeközben előmelegítettem 160C-ra és a tepsit immáron a megtöltött edényekkel betoltam a sütőbe. Mielőtt alufóliával letakartam őket felöntöttem a tepsit annyi forró vízzel, hogy a tálkák kb 2/3-ig a forró vízben álljanak. 35 perc után, amikor a vaníliás bruléek teteje már szépen remeg, kivettem a tepsiből és hagytam kihűlni. A Nutellások nem sültek meg ennyi idő alatt, azoknak még kb 20 percre volt szükségük a sütőben, míg hasonló remegő állagot értek el. Nagyjából a zseléhez vagy kocsonyához hasonló eredményt kell, hogy kapj akkor jó. Azzal is érdemes számolni, hogy hűlés közben a tálkákból még kap hőt a krém, így azok még picit tovább sülnek miután kikerültek a sütőből.
Miután kihűltek a bruléek érdemes őket egy éjszakára hűtőbe tenni és másnap fogyasztani csak. Közvetlenül fogyasztás előtt - és itt jön a zsebsárkány! - fél evőkanál kristálycukorral szórtam meg a krém tetejét és a konyhai fáklyával karamellizáltam. Fantasztikus a kemény, roppanós réteg és alatta a hűs vaníliás vagy Nutellás brulée.
Vaníliás créme bruléet már sokszor készítettem, a Nutellás a Nutella nap miatt készült, de nem várok vele egy újabb évet, hogy elkészítsem az biztos. Annyit viszont változtatok a recepten, hogy csak fele cukrot kap a krém.
Jó étvágyat!
A pontos recept, amit használtam így szólt:
500 ml | tejszín |
2 db | vanília |
10 dkg | cukor |
5 db | tojás sárgája |
3 ek | cukor (karamellizálni) |
2 ek | Nutella |
Kiadósság: kb 8-7 adag
Elkészítési idő: ~1 óra + hűtés
Mit készítettél a Nutella napra? :)