Mákdaráló tapasztalat
2018. február 14. írta: Kitcheeke

Mákdaráló tapasztalat

Még javában a karácsonyi ünnepekre készültünk, amikor megérkezett a KitchenAid robotgép segítségével működő mákdaráló. Nagy terveim voltak vele és az elmúlt hetek tapasztalatai alapján azt gondolom a terveim megvalósítása nem a mákdarálón fog múlni, mert az szuper

makdaralo3.png

Először is le kell szögeznem, hogy nem nevezném kizárólag mákdarálónak, hiszen ez valójában egy mini malom, amivel számos magot, fűszert és olajos magvakat is meg lehet darálni. Felépítését tekintve nagyon hasonlít a manuális, régi, hagyományos mákdarálóhoz, amivel még Nagymamám is darálta a mákot. A házban egy spirál alakú egység segíti a mák továbbhaladását az őrlő rész felé (mint a húsdarálóban is van), majd amint a mák eléri az őrlő részt, ott két recézett fém elmozdulása segíti, hogy a magok megfelelően legyenek megőrölve. Az egész szerkezet elején található a méret beállító rész, amit egyik- vagy másik irányba tekerve lehet állítani a darált mag méretét.

doboz3.png

Az első, amit daráltunk ezzel az eszközzel az egy kis zabpehely volt. A dokumentáció szerint egy kis mennyiséget (kb 50g) mindenképp át kell vele darálni az első használat előtt és ez a kis mennyiség nem használható semmire, így a kukában végzi. Nos, az állam itt leesett. A beleöntött zabpehelyből finom, selymes zabpehely lisztet készített a malom! Soha többé zacskós zabpehelyliszt.

Ezután jöhetett a lényeg, ami miatt vettük: a mák

Huh, izgalmas és várakozással teli másodpercek voltak, amíg a mák megjelent az őrlő alján és elkezdett belepotyogni az alákészített tálkába. Beállítottam közepes szemcseméretre, ezen nagyjából érintés nélkül suhantak át a mákszemek, így az őrlő fején tekertem még egyet és a legfinomabb méretre állítva vártam az eredményt. Ha régen daráltattál boltban mákot, akkor nem lesz ismeretlen az állag: finoman megdarált, picit talán pergő, enyhén olajos zúzott magvak. Az igazi darált mák :)

Természetesen ez nem pont olyan, mint a kézihajtányos Nagyi-féle mákdaráló, mert az nekünk inkább kissé pépesre is passzírozta a mákszemeket, viszont szuperül megdarált mák az eredmény, amit ez az új kiegészítő tud.

Süteményben tesztelve az eredmény kiváló!

makdaralo5.png

A karácsonyi nagy sütés előtt közel 70 dkg mákot kellett megdarálnom. Ezt kézzel a Férjem több tepsi almáspitéért cserébe, több estén-, de minimum órákon át és izomlázzal végződve tudta volna megtenni.

És a KitchenAidhez csatlakoztatott őrlő?

2-es fokozatra kapcsolva - és magára hagyva - nem egész 25 (huszonöt) perc alatt elvégezte a munkát. Persze, közben ránéztem és gyönyörködtem a látványban ahogy a mák eltűnik a darálóban, de alapvetően hozzá sem kellett nyúlnom.

Azóta többször került mákos étel az asztalra, minden alkalommal kiválóan működött a szerkezet. 

Nagyon örülök, hogy velünk van és - akárcsak a robotgépet - őt is megsimogatva dicsérem jó munkájáért minden alkalommal. 

Pár szó a tisztán tartásról is

  • a szerkezetet nem javasolt mosogatógépben mosni, sőt nem minden darabját lehet mosni
  • a műanyag ház mosogatható, csakúgy a spirálos továbbítórésze is
  • a fémeket én csak puha kendővel törölgetem tisztára
  • a szabályozó egység a malom elején nem érintkezhet vízzel (mivel hozzá sem ér a magokhoz ez egyáltalán nem probléma)

foto, video: KitchenAid Kalandok

A bejegyzés trackback címe:

https://kitchenaidkalandok.blog.hu/api/trackback/id/tr5913667538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása