Ne dobd ki a tojásfehérjét!
2018. február 27. írta: Kitcheeke

Ne dobd ki a tojásfehérjét!

Egy időben csak a krémes miatt gyűlt a hűtőben a tojásfehérje, azonban ahogy elkezdtem egyre jobban elmélyülni a sütés-főzés témakörében (főleg a sütésben) gyorsan világossá vált, hogy a megmaradt tojásfehérjéből nem csak krémest lehet készíteni. Az világos volt, hogy habbá verve lehet a legjobban használni, ráadásul a KitchenAid robotgépem ebben is hatalmas segítségemre van.

 

Tojásfehérje habot gyerekkorom óta készítek, nagyon szeretem megcsodálni azt a változást, amin az átlátszó, nyálkás tojásfehérje csodaszép, kemény és hófehér habbá alakul.

A kívánt eredmény viszont nem csakis és kizárólag a tojásfehérjén múlik; van amihez friss tojásfehérjét javasolnak a szakértők és van, amihez kimondottan az állott, hűtőben pihent tojásfehérje az igazi. Fontos a habverő is. Gondolj csak a kézi, csepp formájú habverőre vagy a kézi hajtányos párjára. Minden elismerésem azoké az asszonyoké és férfiaké, akik ezekkel az eszközökkel kemény habot tudnak vagy tudtak készíteni!

KitchenAid robotgéppel a tojáshab elkészítése gyerekjáték

Tényleg. Belekerül az üstbe az 1-10 (ennél többet én még nem vertem habbá) tojásfehérje és a robotgép a tojás mennyiségétől függően 1-3 perc alatt kőkemény habbá veri. A KitchenAid robotgép habverője egy sok szálból álló, leginkább egy gömbhöz hasonlító tárgy, ami az alja felé elnyúlik és egy picit csúcsosodik is talán. Hogy szemléltessem a hab keménységét és tartósságát, amit a KitchenAid robotgép készít csak annyit írok, hogy a 100Ft-os pénzérmét megtartja a hab illetve már említett habverő fejből kikerülő tojásfehérje hab egy gömbként áll össze, amivel akár labdázni is lehetne. Fantasztikus!

habvero2.jpg

Nagyon sok ételhez a tényleg kemény és lehetőleg minél tovább nagyon kemény tojáshabra van szükség, nos a KitchenAid robotgép ezt az eredményt tökéletesen tudja hozni.

Amihez jól jön a sok tojásfehérje

Ígértem, hogy a krémesen kívül összeszedek pár ételt (a teljesség igénye nélkül), amihez még jól jön ha rejt a hűtő vagy a mélyhűtő egy-két(-három-négy-öt-stb) tojásfehérjét:

  • Habcsók
  • Habkarika (kicsit más, mint a habcsók)
  • Rákóczi túrós
  • Eszerházy torta
  • Pavlova torta
  • Máglyarakás
  • Madártej

Fagyasztás

A tojásfehérje tapasztalataim szerint jól bírja a fagyasztást, így kitűnő módszer a maradék fehérje tartósításának.

Egy pohárba beleteszem azt a zsacskót, amiben a fehérjék fagyasztásra kerülnek, beleöntöm a tojásfehérjét majd egyszerűen csomót kötök rá és mennek is a mélyhűtőbe. Dobozban is el szoktam tenni, ilyenkor azonban törekszem rá, hogy a doboz lehetőleg szögletes legyen. Míg a zacskós fehérjét tudom formára fagyasztani, addig a dobozos eléggé korlátozza a formálhatóságot.

Felengedni több módon szoktam, attól függ, hogy mennyire későn kerülnek ki a mélyhűtőből és mennyire hamar van szükség rájuk:

  1. Egy tálban, vagy pohárban bekerül a fagyasztott tojásfehérje a normál hűtőben és ott olvad ki (kb 1 éjszaka, de függ a mennyiségtől is)
  2. Szobahőmérsékleten, a konyhapulton hagyom és ott olvad ki (2-3 óra hőmérséklettől függően)
  3. Egy nagyobb tálba teszem, amibe bőven belefér a becsomagolt (!) fagyasztott tojásfehérje és forró víz segítségével gyorsítom az olvadást. Nagyjából 15-20 perc alatt a fehérje felolvad, de vigyázni kell, hogy a forró vízben ne főjön meg (kivéve, ha zacskóban főtt tojásfehérje a cél).

 Úgyhogy ki ne dobd, rengeteg finomsághoz jön jól!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kitchenaidkalandok.blog.hu/api/trackback/id/tr113701800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása