KitchenAid Kalandok

Túrós táska

Hétvégén blundel tésztából készítettem kakaós csigát és túrós batyut. Ez utóbbi (is) valami fantasztikus lett :)

Hamarosan megírom a receptet és a pontos lépéseket a batyukról.

A töltelékben túró, reszelt citromhéj, cukor és pici búzadara van. A tésztában liszt, vaj, tej, élesztő, pici cukor és só. S persze rengeteg szeretet, amit a hajtogatás során kapott :)

A megsült, még langyos batyuk egyszerűen mennyeiek, nem is tartott sokáig :)

Mákdarálóóó .)

Rengeteg KitchenAid kiegészítőt néztem már és ha jobban belegondolok, mindegyik mellé oda tudok írni számos érvet és ellenérvet, hogy miért vegyük vagy ne vegyük meg.

Számos kiegészítő egyszerűen hiányzik a standard KitchenAid kiegészítők közül, nincs, nem lehet kapni. És pont.

Ilyen a mákdaráló is, de it szerencsére van köztes megoldás, amit Jupiter néven érhetünk el és a Messerschmidt cég készíti (ami nem tévesztendő össze a Messerschmidt repülőgépgyártóval). A magyar- és német oldalakon található definíció szerint az alábbi tulajdonságokkal rendelkezik

Polikarbonát és alumínium ötvözet szerkezet
Fém őrlőfej
Mák darálására és kávé, gabonák őrlésére is tökéletesen alkalmas
Állítható szemcse finomság (minimum 0,3 mm)
Adagoló tál űrtartalma: 1,5 liter
Javasolt maximális igénybevétel: 1250g / alkalom, utána kb. fél óra szünet

makdaralo2.png

Kiindulva családom nem kis mák- és porcukor fogyasztásából a számos kiegészítő közül őrá esett a választás, hogy megrendeljük. Kíváncsi leszek, hogy mit tud, mert nem csak mákot, de gabonát és fűszereket is kiválóan őröl a leírtak alapján. Már várom, hogy itthon készíthessem a porcukrot vagy a zabpehelylisztet, mert elvben ő ilyet is tud készíteni. 

Jön a Karácsony, a darált mák igény finoman szólva megtöbbszöröződik és a sütéseknek köszönhetően az egyéb őrleményeké is. Nos, remélem hamarosan konkrét tapasztalatokról tudok majd beszámolni.

Egyelőre csak a tracking kódot figyelem a neten, de valahogy úgy érzem a pikk-pakk folyamat a DHL részéről ott véget ért, hogy elreptették Magyarországra, ahol bekerül a Posta karácsony előtti süllyesztőjébe... Telefonon a német gyártó egy hetet mondott a postázásra, meglátjuk. Egyelőre még csak a második napnál járunk. :).

Majd mesélek!

 

foto: google

A KitchenAid tisztán tartása

Szuper dolog használni egy ilyen fantasztikus robotgépet, mint a KitchenAid robotgép. Nem csak erős, de szép és gyors is. Egyszerűen álom vele a konyhában alkotni. De az álom az alkotás után rémálommá válhat, amikor a sok tészta- és egyéb maradék ott ragyog a gép és tartozékai felületén...

Meglepő módon, a tisztítása - akárcsak a használata - roppant egyszerű

A robotgép legtöbb tartozéka mosogatógépben mosható, de van néhány kivétel. Én a magam részéről még egyik darabját sem tettem be a mosogatógépbe, de ez nálam érzelmi dolog. 

Vegyük sorjában...

 • Gép: Itt nem sok kétely merülhet fel azt gondolom, hogy használható e a mosogatógép. NEM. A gépet nedves, puha kendővel gyönyörűen tisztán lehet tartani. A fej résznél, az üst fölé nekem tészta és a liszt/vaj/stb fel szokott kerülni egy-egy nagyobb adag gyúrása vagy keverése esetén, de ezeket is nagyon egyszerűen a tárcsa körül le lehet törölni.
 • Üst (K45SBWH, KB3SS): Minden további nélkül bedobható a mosogatógépbe. Én nem szoktam, helyette picit be szoktam áztatni - különösen kelesztés után, amikor elég jól néz ki az üst oldalán a rászáradt tésztamaradék - és túlzás nélkül egy mozdulattal lemosható minden rászáradt (és feláztatott) maradék. Fantasztikus!
 • Habverő (K45WW): Már nem tehető be a mosogatógépbe, helyette a vízsugaras mosogatás javasolt. Be szoktam áztatni - általában az üstbe - majd folyó víz alatt lemosom. 
 • Kampókéz (dagasztókar) (K45DH): bevonata ámulatba ejt! Műanyag bevonatának köszönhetően mind a frissen dagasztott tészta, mind a rajta maradt tészta pillanatok alatt lejön. Ezt áztatni nem szükséges, nagyon hamar és nagyon könnyen tisztítható. A bevonatra viszont nagyon vigyázok, hisz ez a titka mindennek.
 • Keverőlapát (K5THCB, 5KFE5T): Akárcsak kampókéz, ő is bevonattal rendelkezik, így bármi rajta maradt maradék pillanatok alatt eltávolítható egy pici víz segítségével. A szilikonos lapátnál a szilikon lapok is nagyon egyszerűen tisztán tarthatóak, ott maximum a szilikon törésébe kerülhet plusz anyag, amit szintén nagyon gyorsan le lehet törölni
 • Védőkarima (5KN1PS): Ez a műanyag karima mosogatógépben tökéletesen tisztítható, de kézzel is hamar el lehet róla távolítani a szennyeződéseket. A mi mosogatógépünk a műanyag tárgyak (tál, tányér, pohár stb.) szárításában nem jeleskedik, így én nem igazán mosom gépben. 
 • Műanyag fedő (KBC90N)A mosogatógép felső kosarában mosogatható. Kézzel nem kérdéses azt gondolom a tisztán tartása.
 • Zöldségdaráló (MVSA,EMVSC): A daráló maga elvben mosogatógép-kompatibilis, a cserélhető betétek azonban nem. Gondolom ennek az anyaga nem bírja a gépet, így ezek csak kézzel moshatók. A daráló anyaga műanyag és elvben mosható mosogatógépben. Egyszer megfogta a sárgarépa, azt hittem a guta üt meg. De 2x mosogatás után nyoma sincs a répasalátának a darálón.
 • Spirálozó (5KSM1APC): Maga a fej nem tehető mosogatógépbe, az csak kézzel mosható, bár az igazat megvallva sok minden nincs rajta, amit nagyon össze lehetne koszolni a működéséből eredően. A kések és a nyárs már más tészta, azok elvileg bekerülhetnek a mosogatógépbe, de kézzel sem tart kb. 10 másodpercnél tovább az elöblítésük.

Konklúzió

Ha utálsz mosogatni kézzel, a használt KitchenAid kiegészítők zömét nyugodtan bedobhatod a mosogatógépbe, de kézzel is pillanatok alatt tisztává tudod varázsolni a komplett KitchenAid felszerelésedet

Elfogyott a morzsa

A dolog úgy esett, hogy rántott húst készítettem (volna) vacsorára, de jó szokásomhoz híven biztosra vettem, hogy morzsa márpedig van otthon. Tévedtem. A doboz alján egy jó evőkanálnyi búslakodott, ez pedig a szükséges mennyiségnek elenyésző része volt. 

Két opcióm volt - a mást főzzek nem volt közte - vagy elrobogok a boltba és veszek egy adagot vagy készítek. Ez utóbbi mellett döntöttem, hiszen a KitchenAid robotgéphez kapott daráló betétek közül az egyik kiváló morzsát készít. Valójában több betét is megfelel a célnak, nekem erre a burgonya pépesítő dobra esett a választásom. Előzőleg a dió daráló betéttel készült, de erről majd máskor.

Szerencsére (vagy sem, ez nézőpont kérdése) maradt a pár nappal ezelőtt sütött burgonyás kenyérből egy darab, ami jól ránk száradt, így új életet kezdhetett morzsa formájában. A kenyeret 4 vastagabb szeletre/darabra vágtam és már ment is a KitchenAid robotgép darálójába. Nem telt el 5 perc 6-os fokozaton és a friss morzsa ott pihent a tálban én pedig folytathattam a hús panírozását. Azaz elkezdhettem. 

Kakaós csigát, de (nem) gyorsan

Gyerekkoromban imádtam a péknél vagy a helyi kisközértben vásárolt friss, ízletes kakaós csigát. Kívülről kezdtem és a legjobb rész a közepe volt ,a körbe kakaós, finom puha tészta. Nyamm... Most is összefut a nyál a számban, ha ezekre a kakaós csigákra gondolok. Amióta KitchenAid gép segíti az otthoni sütögetést, valahogy bátrabban esek neki az elsőre kihívásnak tűnő feladatnak is és az eredmény legtöbbször megerősít: nem szabad félni.

kakaoscsiga3.png

Így voltam a blundel tésztával is, amiről sokat olvastam, de féltem tőle, mint a tűztől.

A blundel tészta egy élesztős, hajtogatott, végeredményében csodásan puha és leveles tészta, ami nagyon hasonlóan készül a vajas tésztához, de mégsem teljesen ugyan úgy.

Itt is van zsiradék alap és van a tészta, de a tésztában itt élesztő van és a zsiradék alap picit más százalékban alakul a vajas tésztához képest, mert itt 90%-10%. Azaz a vaj 90%-ából és a liszt 10%-ából gyúrjuk a zsiradék alapot és a maradékból a tésztát.

A tésztához a liszten és a vajon kívül kell még porcukor, pici só és a langyos tejben feloldott élesztő.

A gyúr-vár-kisvirág-hajt-vár-hajt itt is érvényes.

Azaz először a tésztát összegyúrtam, majd utána a zsiradék alapot is. Ezután hagytam a gömbölyített tésztát pihenni 20 percet. A gyúráshoz először a KitchenAid robotgépem használtam, miután az üstbe beborítottam mindent a tésztához és kb 3 perc alatt 2-es fokozaton szép, sima tésztát kaptam.
A csodát akkor éltem meg, amikor egyik hajnalban kézzel készítettem a tésztát, mert nem akartam a Famíliát a gép zörgésével ébreszteni. Ahogy gyúrtam, úgy vált a ragacsos, nyúlós valami szép, homogén, ruganyos tésztává. Az élmény maga volt a csoda! 

20 perc elteltével a tésztagombócot virág formára - de lehet + jel forma is - nyújtottam, így lett középen egy domb míg a négy fülecske pont akkora lett, ami külön külön elfedi a középső részt. Ezekkel a fülekkel fogom becsomagolni a zsiradékot. A nyújtás után a tészta közepébe tettem a zsiradékot - azaz azt a gombócot, helyesebben kocka formát, amit a vajból és a lisztből gyúrtam össze - és ráhajtottam a 4 fület, majd a nyújtófa segítségével elegyengettem a csomagban a zsiradékot.

kakaoscsiga1.png

kakaoscsiga2.png

A csomagot téglalap alakúra nyújtottam, majd gondolatban 3 egyenlő részre osztva a lapokat egymásra hajtottam. 90 fokkal elforgattam, majd újra kinyújtottam és immáron 4 egyenlő részre osztva hajtottam egymásra a tésztát. Azaz a két szélét a közepére majd az egészet össze. 20 perc pihentetés után a 3-as hajtogatást újra elvégeztem a tészta nyújtását követően és már jöhet is a töltelék.

A kakaós csigához a cukrot és a cukrozatlan kakaót jól elkevertem és a kinyújtott, folyékony vajjal meglocsolt tésztára szórtam egyenletesen. A tetejét még egyszer meglocsoltam folyékony vajjal, majd az egyik oldalánál fogva egyenletesen feltekertem egy szép hengerré.

A hengert 2 cm- széles szeletekre vágtam és a végeket picit aláhajtva a már kész kakaós csigákat a sütőpapírral kibélelt tepsire fektettem és bő 20 percig kelni hagytam őket.

190 fokos sütőbe egy pici lábosba vizet tettem és így sütöttem a csigákat kb. 15-20 percet. Csodaszépen megnőttek és fantasztikus illat járta át a lakást.

A pontos recept, amit használtam így szólt:

500 g liszt
300 g vaj
50 g porcukor
30 g élesztő
10 g
2,5 dl  tej
2 db tojás sárgája
1 db tojás (kenéshez - elhagyható)
Töltelék
100 g cukrozatlan kakakó
200 g  porcukor

Kiadósság: kb 15 db
Elkészítési idő: ~1,5 óra

Jó étvágyat!

Süss krémest otthon

Valójában nem nagyon kell sütni, mégis kiváló desszert akár egy borongós délutánt felvidítani akár vendégségbe vinni. S azt se felejtsük el, ha rajtam kívül más is mániákusan teszi félre az el nem használt tojásfehérjét, nos ennek felhasználására is kiváló alkalom

kremes2.png

Évekkel ezelőtt kezdtem el készíteni, mert tényleg nagyon finom és egy pici előre tervezésen kívül nagyon hamar készen van. Az előre tervezés is a dermedés miatt fontos, hogy utána a krémes szépen szeletelhető legyen.

Amin most változtattam az a tésztája. Eddig mereven követtem a kapott receptet, de azok után, hogy kipróbáltam milyen itthon vajastésztát készíteni, nos többé más nem készítem másként. A vajas tészta készítéséről itt írtam, ha nincsen időd/kedved otthon hajtogatni használhatsz helyette bolti leveles tésztát is, vagy követheted azt a receptet, amit évekig használtam:

tészta minden hozzávalóját beletettem a KitchenAid robotgépem üstjébe és síma, egynemű tésztává gyúrtam kampókéz segítségével, majd egy picit - 20 percet maximum - pihentettem. A tésztát egy nagy téglalappá nyújtottam, majd félbevágtam és egy-egy lapot rátettem egy-egy normál méretű tepsire. A vágott tésztalapok mennek majd a 24x36 cm tepsibe, így annál picit nagyobbra nyújtottam, mert sülés közben összeugrik. A sütőt 170C-ra melegítettem és kb 15 perc alatt készre sült mindkét lap légkeveréses üzemmódban. Normál sütésnél pedig dupla idő alatt.

Ami lényeges, hogy először süsd ki a két lapot a krémeshez, azaz az alját és a tetejét. A sütőt ezután el is felejtheted, nem fogjuk többet használni. :)

A kisült lapok közül válaszd ki, melyiket szeretnéd felülre, a krémes tetejére. Ez legyen a szebb, egyenletesebb.

Jöhet a máz a tetejére, amihez a porcukrot szitáld át, keverd hozzá a néhány evőkanál forró vízben feloldott instant kávét és jól keverd el az egészet. Egy sűrű masszát fogsz kapni, amit kézi- vagy gépi habverővel keverj ki egészen hűvösre. Amikor már meghűlt a massza add hozzá a vajat és kavard tovább egészen simára. A kész mázat egy széles pengéjű késsel terítsd el a tetejének választott lapra szép egyenletesen. Itt jegyzem meg, hogy ha nem akarsz a mázzal bíbelődni akkor hagyhatod így a lapot, ahogy van máz nélkül és a végén porcukorral megszórva ugyanolyan finom! Ha mégis a mázat választottad, akkor hagyd, hogy megdermedjen a cukormáz a lapon.

A lapot vonalzó segítségével vágd fel 12 egyforma négyzetre (3 oszlop x 4 sor). Lehet több darabra is, viszont arra figyelj, hogy magas lesz a krémes és amikor kiveszed eldőlhet ha nagyon pici a négyzet oldala.

krémhez keverd el a pudingporokat a cukorral és a vízzel, majd tedd fel főni. Fontos, hogy inkább picit kevesebb legyen a víz, mint több, mert a kémes állagát ez fogja befolyásolni. Míg a puding fő, jöhet a tojásfehérje egy csipet sóval. Én ezt a KitchenAid robotgép habverő fejével vertem kőkemény habbá előbb 5-ös, majd 10-es fokozaton kb 3 perc alatt. Jóval tovább tartott, mint más desszertek esetében, de ennek oka a rengeteg felhasznált tojásfehérje volt. Amikor már kezd a tojáshab kialakulni, akkor dobd bele a csipetnyi sót.

A megfőtt krémhez keverd a fehérje habot és vagy kézi- vagy gépi habverővel - nos, erre a KitchenAid robotgépet sajnos nem lehet használni - alaposan keverd össze a habot a pudinggal, hogy egy homogén masszát kapj. Fontos! Ahogy fő a puding már a habbal együtt a térfogata növekedésnek indul, ezért szép nagy lábost használj. Én erre egy 5 literes fazekat szoktam bevetni.

Amikor a hab már forrt egyet, jöhet az összeállítás:

 1. Tedd az alulra szánt tésztalapot a 24x36-os tepsi aljába
 2. Öntsd rá az összes krémet és terítsd el egyenletesen és buborékmentesen. Ehhez én néhányszor a pulthoz szoktam csapni a tepsit, így a buborékok garantáltan eltávoznak.
 3. Tedd a krémre és enyhén nyomkodd bele a krémesek tetejét
 4. Hűtőben hűtsd ki teljesen hidegre, így a krém szépen megdermed és szeletelhető

Tálalás előtt a krémes tetejére puzzle-ozott lapok mentén vágd végig a teljes desszertet vigyázva nem csak a tepsi felületére, de arra is, hogy az alsó lapot is elvágjad. Egy szép széles és lapos szedőkanállal gyönyörűen kiszedhető és tálalható is a házi csoda.

Recept:

Tészta
1 adag vajastészta
vagy
1 csomag levelestészta
vagy
250 g liszt
150 g vaj
1 db tojás
1 evőkanál ecet
100 ml tejföl
1 csipet
 
Krém
4 csomag vaníliás puding
200 g  cukor
9 db tojásfehérje
1,2 liter víz
 
Máz
1 g instant kávé
200 g porcukor
70 g vaj
3-4 evőkanál víz 


Idő: 1 óra + hűtés
Kiadósság: 12 adag (minimum)

kremes1.png


Jó étvágyat hozzá! Ha elkészítetted, ne felejtsd el lefotózni és feltölteni a Facebook oldalamra, nagyon kíváncsi vagyok!

Vajastészta, leveles tészta, hájas tészta

Soha nem gondoltam volna, hogy én valaha nekivágok vajastészta készítésének, azt pedig végképp nem, hogy mindezt KitchenAid robotgéppel. A történet úgy kezdődött, hogy felcsaptam egy cukrász tankönyvet és izgalmasabbnál izgalmasabb desszertek és félkész termékek tömkelegével találtam magam szembe. Végiglapozva a könyvet a vajastésztához tettem be a könyvjelzőt, bízva hogy ez nekem is sikerülni fog. Először nem voltunk jó barátok...

 A vajastésztáról tudni kell, hogy elég hosszadalmas az elkészítése, cserébe viszont kismillió finomabbnál finomabb desszert készíthető belőle. Alapvetően két típusa van a vajastészta és a leveles tészta

vajastészta vaj hozzáadásával készül, míg a leveles tészta  zsír, margarin vagy háj. Ha szereted a hájas tésztát figyelj,  mert az is így készül!

Szóval a tészta két fajta tésztából készül, bármelyikről is beszéljünk.

1) Tészta alap, amiben a vaj és a liszt bizonyos százalékán kívül minden benne van (a vaj 20%-a és a liszt 80%-a)
2) Vajalap, amibe a vaj és a liszt maradéka van összedolgozva (a vaj 80%-a és a liszt 20%a)

A vajalappal kell kezdeni, azaz a vaj 80%-át összegyúrtam a liszt 20%-ával. Az írják több helyen, hogy fogós lisztet érdemes használni, azaz BL55 vagy BFF55-öt (búzaliszt vagy rétesliszt). Amikor összeállt, ment a hűtőbe pihenni. 

A tészta alappal már kevésbé lettünk jó barátok, mert folyadékból a teljes mennyiséget hozzáadtam ahelyett, hogy figyeltem volna mennyi kell a tésztának. Sebaj, majd legközelebb, mert ilyen még készül. Szóval fogtam mindent és elkezdtem gyúrni. El kéne válnia az edénytől vagy a gyúrólaptól, hát ez nem tette. Ragadt, mint a veszedelem, a kezemről a habkártyával tudtam csak kulturáltan leimádkozni. Jó lett volna kézzel gyúrni, hogy megérezzem hogy viselkedik a tészta, de feladtam. Van nekem egy csodás KitchenAid robotgépem, a kampóra kevesebb tészta ragad, mint a kezemre. Bekanalaztam az üstbe és 3-4 percig 2-es fokozaton összedolgoztam a tésztát. Mondanom se kell, nem lett kevésbé ragacsos, csak nem engem, hanem a kampót és az üstöt ragacsolta össze. Kiborítottam a lisztezett pultra és próbáltam volna az itiner szerint egy szép gombóccá formálni, de ez nem nagyon ment. Végül több adag liszttel meghintve a pultot és nagyon lazán forgatva azért csak én nyertem és a gombóc összeállt (remélem érted kedves olvasóm, miért nincsenek fázisképek ;-) ). Ráborítottam a robotgép üstjét és így pihent 30 percet.

A következő feladat a vajalap becsomagolása volt a tésztába, ez relative egyszerűen ment. Meglepően egyszerűen. A tészta nagyon puha volt - mitől keményedett volna meg :D - így a 4 oldalánál elkezdtem nyújtani, úgy hogy egy + jelet kapjak, s a közepe kb négyszer olyan vastag legyen, mint a 4 kilógó lapocska. A + közepébe helyeztem a vajalapot és ráhajtottam a 4 fülecskét, majd óvatosan kinyújtottam nagyjából téglalap alakúra.

Jött a szimpla hajtás. A téglalapot 3 egyenlő részre bontottam gondolatban és a két szélét belülre hajtottam. Az első ment a közepére, a második a ráhajtott lapra. 

Fordítottam a tésztán 90 fokot és jött a dupla hajtás. Ez annyiban tér el a szimplától, hogy itt a téglalappá nyújtott tésztát 4 részre osztottam és előbb a két szélső lapot hajtottam a középvonalig, majd a két-két oldalt össze. 

A két hajtás után ment a tészta a hűtőbe pihenni 30 percet.

30 perc elteltével újra jött egy szimpla és egy dupla hajtás, majd újabb 30 perc pihenő és már kész is vagyunk!

Macerásnak hangzik, de nem az (vagy az eltelt pár nap szépítette meg az emlékeket csupán). Ez a tészta már feldolgozható vagy akár fagyasztható! Ha szereted a mélyhűtőből kikapni a leveles tésztát és valami finomságot készíteni, nos elkészültél a tésztával, felengedés után már készülhet is bármi belőle!

Recept

500 g liszt
500 g vaj
10 g
250 g víz
10 g ecet

 

Ebből a vajalap: 400 g vaj + 100 g liszt, a tészta alap 100 g vaj + 400 g liszt + a többi hozzávaló.

Elkészítési idő: kb 2,5 óra pihentetéssel együtt

Nekem a fenti adag két normál tepsi méretű lapot adott ki plusz egy picit, amit összehajtogattam és betettem a mélyhűtőbe további felhasználásra. Fontos! Ha süteményhez készítesz alapot - pl. krémeshez - akkor a kinyújtott tésztát a tepsiben pihentesd 30 percet sütés előtt, akkor nem ugrik össze!

Ezzel a módszerrel egy olyan leveles/vajas/hájas tésztát kapsz, amiben 144 réteg vaj/margarin/háj/stb és 145 réteg tészta képződik.

Lehet tovább gazdagítani a tésztát, ha pl víz helyett tejszín vagy ecet helyett rum kerül bele. Legközelebb ezt is ki kell próbálnom.

A sütés igen magas, 230-250C fokos sütőben történjen.

Ha kipróbáltad írd meg a tapasztalataidat, kíváncsi vagyok nagyon!

Békebeli tejes kifli

A kifli nálunk nagy kedvenc. Lehet kisebb, filigrán szendvicsnek való, lehet egyenes mákos gubának, de lehet szép nagy, ilyenkor hot-dogot készítünk belőle pirított hagymával, savanyú uborkával és mustárral. Sosem készítettem kiflit előtte, de amióta ezt kipróbáltam, azóta gyakori feladat a KitchenAid robotgép számára a kifli tészta dagasztása. Majd utána nekünk a kiflik formázása, amit a Pici Fiam nagyon szeret készíteni.

 

tejeskifli2.png

A receptet egy pékmestertől kaptam és azt kell mondanom, érdemes elkészíteni. Nem nehéz és valami isteni!

A recept hozzávalói közül a feladatot a kovász elkészítésével kezdtem, ehhez az élesztőt egy kevés langyos tejjel elkevertem, majd annyi lisztet adtam hozzá a már előzetesen kimért liszt mennyiségéből, hogy egy kellemesen híg, tejföl sűrűségű masszát kapjak. Ezt picit hagytam állni, épp amíg a többi hozzávalót beletettem a KitchenAid robotgép üstjébe és kampókezet a helyére illesztettem.

Amikor a kovász tetején apró buborékok kezdtek kialakulni hozzáöntöttem a többi alapanyaghoz és kampókezet működésbe hoztam a KitchenAid 1-es fokozatán. Addig dagasztottam, amíg szép, egyenletes sima tészta nem formálódott a robotgép üstjében. Nagyjából 6-7 perc alatt.

A kész tésztát lefedtem a géphez kapott műanyag fedővel és jó duplájára kelesztettem. Izgi ezzel a fedővel az üst tetején keleszteni, mert a keletkező gázoktól előbb szép kúposra nyomja ki a fedelet, míg ha elég sokáig van rajta és elég jól érik a tészta egy nagy durranás kíséretében le is lövi róla.

A megérett tésztát ráborítottam a konyhapultra - nem használok gyúródeszkát - és mérleg segítségével nagyjából 80g-os golyókat gömbölyítettem a pulton. Ez kb 13-14 gömböcöt, később pedig kiflit eredményezett.

tejeskifli3.png

Konyharuhával letakarva nagyjából egy jó negyed órát pihentek a pulton, egészen addig, amíg picit nem keltek a gombócok. 

A megkelt gombócokat egyesével kiflire formáztam, majd mentek a sütőpapírral bélelt tepsire, ahol letakarva szintén keltek egy szűk órácskát. Ha melegebb helyen tartod, lehet nem kell nekik ennyi idő.

tejeskifli6.png

tejeskifli5.png

tejeskifli4.png

Így formáztam a kifliket:

 1. A gombócot 3 irányba - nagyjából 120 fokos szögben - elkezdtem a gombóc belsejétől kifelé haladva nyújtani
 2. A 3 irányú nyújtásnak köszönhetően elő kezd állni egy háromszög, ebből az egyik csúcsánál hosszabbra kezdtem el nyújtani, itt fogom majd a kiflit feltekerni.
 3. Amikor elérte a háromszög a bő arasznyi méretet a rövidebb oldalánál és a két hosszabbik szára bőven meghaladta az egy araszt (egyenlő szárú háromszög keletkezett), elkezdtem a rövid oldalánál fogva felsodorni.
 4. A sodrást a kifli rövid oldalánál picit felpöndörítettem, majd két tenyeremmel magam felé sodortam finoman a kiflit úgy, hogy a két kisujjammal az oldalát finoman lenyomtam, hogy elkeskenyítsem picikét a kifli két csücskét.
 5. A sodrást a hosszabbik irányba folytatva a kifli el is készült, majd félhold alakúra hajlítva tetem a tepsire.

A sütőt 215C-ra melegítettem légkeveréses fokozaton, így a két tepsit egyszerre tudom kisütni.

A forró tepsiben 15-20 percet sütöttem őket, majd rácson hagytam őket kihűlni.

Legutóbb még langyosan kóstoltuk... A bélzete hihetetlenül lágy, a héja icipicit roppanós. Mennyei!

tejeskifli1.png

Ha hagyod állni 1-2 órát a ropogósságát elveszíti a héja, de belül ugyanolyan puha marad.

Recept:

35 dkg finomliszt (BL55)
10 dkg teljes kiörlésű liszt (BTKL)
20 dkg kenyérliszt (BL80)
3 dkg élesztő
1 dkg cukor
1 bő evőkanál sertészsír (lehet vaj vagy margarin is)
2 kiskanál
3dl tej
kevés víz (ahogy a tészta felveszi)

Elkészítési idő: 30 perc
Pihentetés: ~2,5 óra
Sütés: 15 perc

2017\11\14 Kitcheeke 2 komment

Kis karácsony, nagy karácsony... mikor sül már a kalácsom

Vészesen közeleg a Karácsony és vészesen telik a naptáram különféle lefoglaltságokkal, így azon kezdtem el ötletelni, miként tudom az ünnepi finomságokat a KitchenAid robotgépemmel elkészíteni stressz-, rohanás és (lehetőleg) hibamentesen.

 

 1. Ehhez ugye először is tudnom kéne, hogy mit szeretnék sütni.
 2. Utána jöhetnek a receptek, hogy lássam mit mennyire körülményes elkészíteni
 3. Ez követi a fáziskora bontás, azaz kitalálnom, hogy melyiket milyen ütemezéssel tudom elkészíteni és a két ütem között mennyi időt hagyhatok másra.
 4. A hozzávalók alapján a bevásárlólista, már-már gyerekjáték lesz
 5. Jöhet a megvalósítás szépen ütemezve, KitchenAid segítséggel minél több fronton
 6. Utolsó lépésként - reméljük - csak a kóstolás marad

Nézzük akkor lépésenként...

Mit szeretnék sütni?

Bejglit (életem első bejglije lesz!), linzert, kuglófot, flódnit, pogácsát

Ezek biztosak, de ki tudja milyen ötleteket hoz a következő pár nap még.

Receptek

Nos, ezt már gyűjtögetem egy ideje, ide is felkerül az összes, amit elkészítek

Fázisok

Linzer: A tésztája pár napot pihenhet a hűtőben, összeragasztás után bátran állhat 2-3 napot, addigra szépen megszívja magát és porhanyósabb lesz. Sütés és ragasztás között jól lezárt dobozban 2 hetet nyugodtan eláll.

Flódni: A tölteléket a sütés előtti nap elkészíthetem. Ez is állhat 1-2 napot (nem sokat), úgy még finomabb lesz.

Bejgli: A tölteléket sütés előtti nap elkészítem, ha a recept engedi, így időt spórolok

Kuglóf: Itt még kérdéses a preparálás lehetősége :)

Pogácsa: Itt nem sok lehetőségem van fázisokra bontani a feladatot, maximum sajtot reszelni :)

A naptár most így néz ki:

Dátum Teendő
2017.12.01 (P)  
2017.12.02 (Szo)  
2017.12.03 (V)  
2017.12.04 (H)  
2017.12.05 (K) nem sütök 
2017.12.06 (Sze) nem sütök
2017.12.07 (Cs) Linzertészta gyúrás
2017.12.08 (P) Linzer sütés
2017.12.09 (Szo) nem sütök
2017.12.10 (V) nem sütök
2017.12.11 (H)  
2017.12.12 (K)  
2017.12.13 (Sze)  
2017.12.14 (Cs)  
2017.12.15 (P)  
2017.12.16 (Szo)  
2017.12.17 (V)  
2017.12.18 (H) Bejgli töltelékek
Flódni töltelékek
2017.12.19 (K) Pogácsa sütés
2017.12.20 (Sze)  
2017.12.21 (Cs) Bejgli sütés
2017.12.22 (P) Flódni sütés
Linzer ragasztás
2017.12.23 (Szo) Kuglóf sütés
2017.12.24 (V) nem sütök

 

Ez még eléggé kezdetleges, mert össze kell egyeztessem más programokkal és a már megtervezett, programokkal teli adventi naptárral (mert túl sok nasit nem szeretnék bele, inkább programokban legyen gazdag ez az időszak).

Mit fogtok Karácsonyra sütni? Hogyan készültök rá? Mesélj, tervezzük közösen! 

2017\11\10 Kitcheeke 1 komment

Tudod, hogy mikor született a Te KitchenAid robotgéped?

Amikor hozzánk került, nem is gondoltam hogy a pulton pihenő KitchenAid robotgép ugyanolyan egyedi gyári számmal rendelkezik, mint amilyen egyedi mondjuk az autók alvázszáma. Pedig de!

 

Találtam egy képet, ami gyönyörűen leírja hogyan épül fel a KitchenAid robotgépek gyári száma.

Azaz:

Az első betű a gyártási részleg

A második betű a gyártási év kódját jelöli

A következő két számjegy a gyártási hetet adja meg 00 és 52 között. Az a 01-es hét az évben, amire az év első hétfője esik

Az utolsó öt számjegy az eszközhöz hozzárendelt egyedi gyártási számot adja meg, ami mindig 01001-gyel vagy 10001-gyel kezdődik és 99999-ig emelkedik egyesével, amikor újra indul. 

Az enyém így néz ki: W709xxxxxx

Azaz Greenwille-ben, Ohio (USA) készült 2017-ben a 9-ik héten, azaz február 27 és március 5 között. Március 4-5 hétvége, tehát gondolom 3-i bezárólag valamikor. Izgi :)

Írd ide a megjegyzésekhez vagy a KitchenAid Kalandok Facebook oldalára, hogy a Te KitchenAided mikor született!