Így ébred a család isteni illatokra
2017. október 09. írta: Kitcheeke

Így ébred a család isteni illatokra

Nem tudom ki hogy van vele, de számomra egy igazi szombat vagy vasárnap meleg reggelivel és köntösben kezdődik, amihez óhatatlanul társul valamilyen pékáru. Mondhatnám, hogy oké reggel korán irány a pék és máris ott a friss péksütemény illata a lakásban, de hülyén néznék ki köntösben az utcán (tudom, van aki űzi, nekem akkor sem opció). Sokat kutattam, mit és hogyan kéne készíteni a kis KitchenAid robotgépemmel ahhoz, hogy a család reggel friss pékáru illatára ébredjen és nekem se kelljen köntösben az utcákat róni.

A rendszer akkor alakult ki megbízhatóan, amikor a Férjem gyakorlatilag letiltott a sütésről, mondván hamarosan nem férünk ki az ajtón. Itt jött képbe az előkészítés és a fagyasztás!

Több mód létezik a pékáruk előkészítésére van, amit már próbáltam van ami csak elméletben megy jól, de úgy nagyon :)

Éjszakai kelesztés:

Itt a lényeg, hogy nagyon hideg alapanyagokkal dolgozz, majd az elkészült, már sütőbe tehető zsemlét, kiflit, kenyeret, kalácsot, bármit tepsiben beteszed a hűtőbe. Az éj leple alatt a tészta szépen meg fog kelni, reggel pedig semmi más dolgod nincs, mint folytatni ott, ahol abbahagytad azaz irány a sütő,.

Fagyasztás:

Itt a friss pékáru hívők két csapatra oszlanak, leírom mindkét variációt.

Teljesen készen fagyasztás: Ebben az esetben a teljesen kész - azaz meggyúrt, megkelesztett, megformázott és MEGSÜTÖTT - pékárut hagyod kihűlni, majd légmentesen záró zacskóban beteszed a mélyhűtőbe. Amikor szükség van rá, egyszerűen kiveszed, kiengeded és  már fogyasztható is. Jójó, de hogy lesz így pékillatú a ház? - kérdezheted. Nos, így nehezen, de az tény, hogy ha a felolvadt pékárut pár percre mikróba vagy sütőbe teszed azért érdemi lépéseket teszel az illatok érdekében.

Sütés előtti fagyasztás: Ez majdnem olyan, mint az éjszakai kelesztés, de mégsem. Amikor kész vagy a zsemlével, croissant-tal, kiflivel satöbbivel  tedd egy sütőpapírral lefedett tálcára. (Jó tanács: az utolsó kelesztést érdemes már a tálcán elvégezni) A megkelt pékárukat tálcástul tedd be a mélyhűtőbe és miután megfagytak (én általában 1 komplett napot várok) tedd őket zacsiba és légmentesen zárd le. (A légmentes lezárás bármelyik variációt is választod nagyon fontos, különben a végeredmény messze lesz a tervezettől) Amikor szükséged van rá (és a változatosság kedvéért itt is választhatsz további lehetőségek közül) vagy kiengeded és úgy megy a sütőbe vagy fagyottan kezded a sütést. Attól függően, hogy fagyott vagy sem a sütési időd lehet rövidebb- vagy hosszabb. Fagyott pákárut hideg sütőbe tudod betenni, míg a felengedettet nyugodtan teheted a már forró sütőbe. Én legjobban fagyasztva szeretem betenni a kifliket, zsemléket, akármiket a hideg sütőbe és a sütési időhöz hozzáadom a sütő bemelegítési idejét. Ha például forró vizet kell a sütőbe tenni vagy maggal szeretnéd megszórni a zsemlét, kiflit, bármit, azt érdemes a sütő bemelegedése után gyorsan elkövetni és a szépségek mehetnek is vissza sülni és pirulni.

Képekben így fest a folyamat:

reggelisutes2.jpg

Leírva picit macerás lehet, valójában nem az és kegyetlenül kényelmes az "Ó bakker, nem vettünk kenyeret vacsorára" felkiáltás esetén is.

Jó előkészítést! Mivel fogod kipróbálni és melyik módszerrel?

A bejegyzés trackback címe:

https://kitchenaidkalandok.blog.hu/api/trackback/id/tr3612930379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása