Nem tudom ki hogy van vele, de számomra egy igazi szombat vagy vasárnap meleg reggelivel és köntösben kezdődik, amihez óhatatlanul társul valamilyen pékáru. Mondhatnám, hogy oké reggel korán irány a pék és máris ott a friss péksütemény illata a lakásban, de hülyén néznék ki köntösben az utcán (tudom, van aki űzi, nekem akkor sem opció). Sokat kutattam, mit és hogyan kéne készíteni a kis KitchenAid robotgépemmel ahhoz, hogy a család reggel friss pékáru illatára ébredjen és nekem se kelljen köntösben az utcákat róni.
A rendszer akkor alakult ki megbízhatóan, amikor a Férjem gyakorlatilag letiltott a sütésről, mondván hamarosan nem férünk ki az ajtón. Itt jött képbe az előkészítés és a fagyasztás!
Több mód létezik a pékáruk előkészítésére van, amit már próbáltam van ami csak elméletben megy jól, de úgy nagyon :)
Éjszakai kelesztés:
Itt a lényeg, hogy nagyon hideg alapanyagokkal dolgozz, majd az elkészült, már sütőbe tehető zsemlét, kiflit, kenyeret, kalácsot, bármit tepsiben beteszed a hűtőbe. Az éj leple alatt a tészta szépen meg fog kelni, reggel pedig semmi más dolgod nincs, mint folytatni ott, ahol abbahagytad azaz irány a sütő,.
Fagyasztás:
Itt a friss pékáru hívők két csapatra oszlanak, leírom mindkét variációt.
Teljesen készen fagyasztás: Ebben az esetben a teljesen kész - azaz meggyúrt, megkelesztett, megformázott és MEGSÜTÖTT - pékárut hagyod kihűlni, majd légmentesen záró zacskóban beteszed a mélyhűtőbe. Amikor szükség van rá, egyszerűen kiveszed, kiengeded és már fogyasztható is. Jójó, de hogy lesz így pékillatú a ház? - kérdezheted. Nos, így nehezen, de az tény, hogy ha a felolvadt pékárut pár percre mikróba vagy sütőbe teszed azért érdemi lépéseket teszel az illatok érdekében.
Sütés előtti fagyasztás: Ez majdnem olyan, mint az éjszakai kelesztés, de mégsem. Amikor kész vagy a zsemlével, croissant-tal, kiflivel satöbbivel tedd egy sütőpapírral lefedett tálcára. (Jó tanács: az utolsó kelesztést érdemes már a tálcán elvégezni) A megkelt pékárukat tálcástul tedd be a mélyhűtőbe és miután megfagytak (én általában 1 komplett napot várok) tedd őket zacsiba és légmentesen zárd le. (A légmentes lezárás bármelyik variációt is választod nagyon fontos, különben a végeredmény messze lesz a tervezettől) Amikor szükséged van rá (és a változatosság kedvéért itt is választhatsz további lehetőségek közül) vagy kiengeded és úgy megy a sütőbe vagy fagyottan kezded a sütést. Attól függően, hogy fagyott vagy sem a sütési időd lehet rövidebb- vagy hosszabb. Fagyott pákárut hideg sütőbe tudod betenni, míg a felengedettet nyugodtan teheted a már forró sütőbe. Én legjobban fagyasztva szeretem betenni a kifliket, zsemléket, akármiket a hideg sütőbe és a sütési időhöz hozzáadom a sütő bemelegítési idejét. Ha például forró vizet kell a sütőbe tenni vagy maggal szeretnéd megszórni a zsemlét, kiflit, bármit, azt érdemes a sütő bemelegedése után gyorsan elkövetni és a szépségek mehetnek is vissza sülni és pirulni.
Képekben így fest a folyamat:
Leírva picit macerás lehet, valójában nem az és kegyetlenül kényelmes az "Ó bakker, nem vettünk kenyeret vacsorára" felkiáltás esetén is.
Jó előkészítést! Mivel fogod kipróbálni és melyik módszerrel?