A kifli nálunk nagy kedvenc. Lehet kisebb, filigrán szendvicsnek való, lehet egyenes mákos gubának, de lehet szép nagy, ilyenkor hot-dogot készítünk belőle pirított hagymával, savanyú uborkával és mustárral. Sosem készítettem kiflit előtte, de amióta ezt kipróbáltam, azóta gyakori feladat a KitchenAid robotgép számára a kifli tészta dagasztása. Majd utána nekünk a kiflik formázása, amit a Pici Fiam nagyon szeret készíteni.
A receptet egy pékmestertől kaptam és azt kell mondanom, érdemes elkészíteni. Nem nehéz és valami isteni!
A recept hozzávalói közül a feladatot a kovász elkészítésével kezdtem, ehhez az élesztőt egy kevés langyos tejjel elkevertem, majd annyi lisztet adtam hozzá a már előzetesen kimért liszt mennyiségéből, hogy egy kellemesen híg, tejföl sűrűségű masszát kapjak. Ezt picit hagytam állni, épp amíg a többi hozzávalót beletettem a KitchenAid robotgép üstjébe és kampókezet a helyére illesztettem.
Amikor a kovász tetején apró buborékok kezdtek kialakulni hozzáöntöttem a többi alapanyaghoz és kampókezet működésbe hoztam a KitchenAid 1-es fokozatán. Addig dagasztottam, amíg szép, egyenletes sima tészta nem formálódott a robotgép üstjében. Nagyjából 6-7 perc alatt.
A kész tésztát lefedtem a géphez kapott műanyag fedővel és jó duplájára kelesztettem. Izgi ezzel a fedővel az üst tetején keleszteni, mert a keletkező gázoktól előbb szép kúposra nyomja ki a fedelet, míg ha elég sokáig van rajta és elég jól érik a tészta egy nagy durranás kíséretében le is lövi róla.
A megérett tésztát ráborítottam a konyhapultra - nem használok gyúródeszkát - és mérleg segítségével nagyjából 80g-os golyókat gömbölyítettem a pulton. Ez kb 13-14 gömböcöt, később pedig kiflit eredményezett.
Konyharuhával letakarva nagyjából egy jó negyed órát pihentek a pulton, egészen addig, amíg picit nem keltek a gombócok.
A megkelt gombócokat egyesével kiflire formáztam, majd mentek a sütőpapírral bélelt tepsire, ahol letakarva szintén keltek egy szűk órácskát. Ha melegebb helyen tartod, lehet nem kell nekik ennyi idő.
Így formáztam a kifliket:
- A gombócot 3 irányba - nagyjából 120 fokos szögben - elkezdtem a gombóc belsejétől kifelé haladva nyújtani
- A 3 irányú nyújtásnak köszönhetően elő kezd állni egy háromszög, ebből az egyik csúcsánál hosszabbra kezdtem el nyújtani, itt fogom majd a kiflit feltekerni.
- Amikor elérte a háromszög a bő arasznyi méretet a rövidebb oldalánál és a két hosszabbik szára bőven meghaladta az egy araszt (egyenlő szárú háromszög keletkezett), elkezdtem a rövid oldalánál fogva felsodorni.
- A sodrást a kifli rövid oldalánál picit felpöndörítettem, majd két tenyeremmel magam felé sodortam finoman a kiflit úgy, hogy a két kisujjammal az oldalát finoman lenyomtam, hogy elkeskenyítsem picikét a kifli két csücskét.
- A sodrást a hosszabbik irányba folytatva a kifli el is készült, majd félhold alakúra hajlítva tetem a tepsire.
A sütőt 215C-ra melegítettem légkeveréses fokozaton, így a két tepsit egyszerre tudom kisütni.
A forró tepsiben 15-20 percet sütöttem őket, majd rácson hagytam őket kihűlni.
Legutóbb még langyosan kóstoltuk... A bélzete hihetetlenül lágy, a héja icipicit roppanós. Mennyei!
Ha hagyod állni 1-2 órát a ropogósságát elveszíti a héja, de belül ugyanolyan puha marad.
Recept:
35 dkg | finomliszt (BL55) |
10 dkg | teljes kiörlésű liszt (BTKL) |
20 dkg | kenyérliszt (BL80) |
3 dkg | élesztő |
1 dkg | cukor |
1 bő evőkanál | sertészsír (lehet vaj vagy margarin is) |
2 kiskanál | só |
3dl | tej |
kevés | víz (ahogy a tészta felveszi) |
Elkészítési idő: 30 perc
Pihentetés: ~2,5 óra
Sütés: 15 perc