Blundel tészta képekben
2018. január 30. írta: Kitcheeke

Blundel tészta képekben

A blundel tésztáról már írtam egy régebbi bejegyzésben, gyakorlatilag hajtogatott élesztős tészta, ami kiváló alap uzsonnasüteményekhez, mint például a kakaós csigához, diós csigához vagy a túrós táskához. A lista szabadon bővíthető természetesen.

A sok betű helyett, most képekkel készültem, hogy megmutassam a blundel tészta nem egy ördöngős valami, ráadásul a végeredmény összehasonlíthatatlanul finom bármely boltban vásárolt pékáruhoz képest!

A folyamat legelejét nem fotóztam:

  • A tészta alaphoz szükséges alapanyagokat beletettem a KitchenAid robotgép üstjébe és a dagasztókar segítségével egyenletes, rugalmas, lágy tésztát kaptam. A hozzávalók: 450 g liszt, 30 g vaj, 50 g porcukor, 30 g élesztő, 10 g só, 2,5 dl tej, 2 tojás sárgája

alapok.jpg

  • vaj alaphoz szükséges alapanyagokat (50g liszt, 270g vaj) beletettem a KitchenAid robotgép másik üstjébe és a keverőlapáttal 2-es fokozaton egyenletesen elkevertem, majd a tálból kivéve egy kockát formáztam belőle és további felhasználásig hűtőben pihentettem
  • A gép által meggyút tészta alapot kitettem a pultra, gömbölyítettem, 4 oldalánál bevágtam és az üsttel lefedtem 20 percre
  • 20 perc pihentetés után a tésztából virágot (vagy plusz jelet, kinek hogy tetszik) nyújtottam, úgy hogy középen a tészta vastagabb legyen.

virag2.jpg

vajazalapra.jpg

  • A kinyújtott virág közepébe kerül a vaj alap, amit a fülekkel becsomagoltam. Fontos, hogy egy-egy ráhajtás után a tészta alján lévő lisztet lesepertem.

csomagolas1.jpg

csomagolas2.jpg

csomagolas3.jpg

csomagolas4.jpg

  • Az elkészült tészta kockában a sodrófa segítségével a vajat egyenletesen eloszlattam. Ezt leginkább úgy tudtam megtenni, hogy a tésztát átlósan elkezdtem a sodrófával végigütögetni a közepétől a sarkok irányába haladva.
  • A vaj eloszlatása után kinyújtottam a tésztát, majd gondolatban három részre osztva a részeket egymásra hajtottam.

hajtas1.jpg

hajtas2.jpg

  • Miután elforgattam a tésztát újra kinyújtom és most négy részre osztva a tésztát gondolatban egymásra hajtom, úgy, hogy először a két szélél hajtom belülre, majd az egészet félbe. Ezután 20 percet pihentettem a tésztát

dupla1.jpg

dupla2.jpg

dupla3.jpg

  • 20 perc pihentetés után megismételtem a négy részre osztást és hajtást (dupla hajtás), majd készülhet is a tészta.
  • Fontos! Ennél a pontnál már készülhet a termék, ami lehet csiga, batyu, bármi más, de annak még pihennie kell 20 percet mielőtt a sütőbe kerül. Így jön ki a 3x20 percnyi pihentetés, amire szüksége van a blundel tésztának.

felvagva.jpg

Én ebből a tésztából készítem a túrós batyut, a kakaós csigát és még más hasonló finomságot. Sajtos masninak nem jó, mert puha lesz az eredmény, nem pedig leveles és roppanós, mint a vajas tésztánál. Az egy picit (tényleg csak egy picit) másként készül, egy külön postban megírom azt is.

Ráadásul ha nem használod el az összes tésztát le is lehet fagyasztani.

Ne félj tőle, semmivel sem tart tovább vagy lenne bonyolultabb (nnna jó, egy icipicit csak), mint a normál kelesztett tészta, de a végeredmény magáért beszél. És Neked gyűjt bókokat! :)

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kitchenaidkalandok.blog.hu/api/trackback/id/tr2113597837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rheuma 2018.01.31. 15:27:55

És a vajalap mit tartalmaz?

konyhakaland 2018.01.31. 15:27:57

Nagyon koszonom a reszletes leirast. Mar vartam ra nagyon. :) Ki kell probalnom. :)

Kitcheeke 2018.01.31. 15:30:20

@konyhakaland: Nagyon szívesen! :) Az első alkalommal tartottam tőle, mennyire lesz nehéz. Nos, azt kell mondanom egyáltalán nem az! :)
@Rheuma: Köszönön a kérdés, korrigáltam a cikket! A vaj alapba 50g liszt és 270g vaj kerül, ezt a kettőt kell jól összedolgozni, majd a tészta alappal beburkolva hajtogatni. :)
süti beállítások módosítása